Ensimmäinen paastopäivä meni jo tottumuksestakin helposti. 'Ruoaksi' keitin kattilassa puolisentoista tuntia kukkakaalia, tomaattia, vuonankaalia, valkosipulia, ja lisäsin keitokseen kaksi luomukasvisliemikuutiota ja himalajansuolaa. Kaipasin keitokseen ananaksen makeutta, mutta koska sitä ei kaapista löytynyt, niin menin sitten näillä. Tein keitosta sen verran, että riittää ensimmäisille päiville. Otin kuvankin, lisään myöhemmin :)
Raakamehua juon vähintään kerran päivässä, riippuen siitä, olenko töissä päivisin vai en. En viitsi raahata päivittäin töihin painavaa mehustinta, joten jätän mehutuokion suosiolla illemmaksi. Kiva esimerkiksi ruokaliemen jälkeen, mutta usein ruokaliemi täyttää vatsan niin paljon, ettei millään jaksa 'jälkiruokaa'. Niin siis - teille, jotka ihmettelette, miksen tee mehua aamulla ja ota mukaan - raakamehun säilyvyys on huono, joten tuoreena on suositeltavaa juoda, jolloin se on vitamiini- ja antioksidanttirikkainta. Lisäksi mehustimella valmistettaessa pintaan kertyy nopeasti sakkaa, josta en henkilökohtaisesti välitä.
Ruokakeitoksen ja raakamehun lisäksi juon paastoni aikana vettä, paastoa tukevia yrttiteitä ja detox-juomaa. Tärkeintä on stimuloida kehon puhdistuksen kannalta tärkeitä elimiä, kuten maksaa ja munuaisia. Kehossa syntyvät paastonaikaiset ketoaineet lisäävät rasitusta kehossa, ja pahimmassa tapauksessa saattavat olla myös hengenvaarallisia, joten on oltava tarkkana kehon lähettäessä signaaleja voinnistaan. Käytän yrttiteen lisäksi A. Vogelin Cynaraa - artisokanlehtiuutetta - stimuloimaan maksan toimintaa ja tehostamaan ruoansulatusta. Superfoodit ovat myös erinomaisia detox- paastoon. Itse käytän esimerkiksi spirulinaa, ohranorasta ja macajauhetta.
Sellanen maininta vielä sellaisille, jotka suunnittelevat paastoavansa. Nykyään käytetään ihan kamalasti torjuntamyrkkyä ruoissa, eli jos käytät luomun sijasta 'normi'hedelmiä ja -vihanneksia, muistakaa pestä huolella ne - ihan saippualla (mielellään luomu) ja vaikkapa harjalla. Tiedän ihmisiä, jotka pesevät jopa ihan Fairillakin, koska tietävät torjuntamyrkkyjen vaikutuksista. Löysin mielenkiintoisen artikkelin torjuntamyrkystä ja geenimanipulaatiossa tässä samalla osoitteesta http://www.terveydenjuuri.fi/Monsanto.pdf - vaikuttaa ihan lukemisen arvoiselta, kuten myös yleisesti tuo kyseinen sivusto. Mutta niin - eli tosiaan kannattaa muistaa pestä, jos ette kuori kyseistä hedelmää tai vihannesta. Luomu olisi tietysti paras, koska ei tarvitse hinkata puhtaaksi, ja kuorethan kannattaa syödä, jos ei myrkyn vaaraa, sillä niissä on myös paljon hyviä aineita.
Ja lopuksi, yksi parhaimmista juomavaihtoehtosta on sellainen, jossa on mukana paljon lehtivihreää. Tässä eräs mielenkiintoinen artikkeli: http://www.elavaravinto.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=183:lehtivihreae-parantaa-elaevaen-ravinnon-ystaevae-32010&catid=62:elaevaen-ravinnon-ystaevae-lehtiartikkelit&Itemid=69
Iloa paastoon!
No comments:
Post a Comment