Monday, August 26, 2013

Upea joogadokumentti

Halusin aloittaa ensimmäisen lomapäiväni joogan merkeissä. Olen lukenut useita joogakirjoja, mutten ole vielä löytänyt vielä mitään mieletöntä joogaa käsittelevää kirjaa, joten ajattelin josko netistä löytäisin jotain mielenkiintoista videomateriaalia - ja löysinkin!

Tämä upea dokumentti Why We Breathe syntyi ideasta ymmärtää miksi ihmiset tekevät mitä tekevät. Kokeneilta joogeilta kysyttiin: miksi joogaat?
Miksi jatkat joogaamista? Miksi rakastat sitä?

Ja siitä syntyi tämä.
<3

Wednesday, August 7, 2013

Jooga, meditaatio ja ihmisten hyvinvointi

Löysin vihdoin itselleni sopivan joogaopettajakoulutuksen! Olen vuoden verran haaveillut kouluttautumisesta joogaopettajaksi, mutta nyt olen vihdoin saanut liikkeelle itseni tämän haaveen toteuttamisen suhteen. Kuukausi sitten löysin Suomesta koulutuksen, jonka olin suunnitellut aloittavani tammikuussa 2014. Harmikseni kuitenkin opetusta oli lähinnä viikonloppuisin ja noin yhtenä viikonloppuna kuukaudessa, joka tarkoittaisi sitä, että valmistuminen koulutuksesta kestäisi vähintään vuoden ellei kaksi, vaikka opetusta vain harvakseltaan. Kaiken lisäksi hinnat pyörivät neljän tonnin paikkeilla Suomessa, joten olin todella innokas löytämään paremman vaihtoehdon.

Tutkiessani netin viidakkoa ja vaihtaessani hakusanojani moneen otteeseen, löysin vihdoin itselleni koulutuksen. Halusin halvemman vaihtoehdon kuin mitä Suomessa oli tarjolla, numero yksi. Halusin helpon matkan. Täsmennän. Rakastan siis suunnitella, rakastan omatoimimatkailua, minusta on ihanaa 'joutua seikkailemaan pakon edestä' ;) Mutta nyt minulle oli tärkeintä koulutus - toisin sanoen päästä paikasta A paikkaan B, jossa voin keskittyä vain olennaiseen - itsensä kehittämiseen sekä fyysisellä että mentaalisella tasolla. Nauttia elämästä, luonnosta, ihmisistä ja päästä siihen luovuuden ulottuvuuteen, jossa ihminen pystyy keskittymään elämänsä olennaiseen olemiseen ja kehittyä haluamaansa suuntaan - focus on se oikea sana tähän. Minun elämästäni puuttuu focus. (Noh, siis tulin juuri tänään Focuksella töihin! Siis voorttilla.) Niin, KUTEN olin sanomassa - minulla on tapana pitää monta rautaa tulessa, ja ajatukset vilisee päässä 24/7. Tämä tietysti vaikuttaa huomattavasti siihen, miten saan aikaiseksi tehdä sitä, mitä oikeasti haluan. Minulla on ajatus siitä, minne olen menossa, ja se on hyvin vahva ajatus siinä mielessä, että Tiedän pääseväni sinne. Minulla ei ole epäilystäkään siitä. Haasteena on vain päästä itsensä yli. Keskittyä olennaiseen eikä antaa ajatuksien sinkoilla jatkuvasti miten sattuu.

Uskon, että minulle jooga ja meditaatio tulevat olemaan se keino, jolla pääsen siihen mielenrauhaan, jota tarvitsen kehittyäkseni ihmisenä, ystävänä, yrittäjänä, kumppanina ja perheenjäsenenä. Menen opiskelemaan Ashtanga-joogaa, koska uskon että jooga edistää ja ylläpitää terveyttä. Uskon myös meditaation voimaan - vaikka olenkin vielä newbie sen saralla. Huomaan toistavani usko-sanaa :) Kyllä, usko on minulle äärettömän tärkeä asia. Ihmisen syvin usko on ihmisen ydin. Se tekee ihmisestä juuri sen tietyn ihmisen. Se, mitä uskoo ja miten uskoo tekee sinusta sinut. Se myös vaikuttaa radikaalisesti terveyteesi. Ihmisen usko on ihan älyttömän kiinnostava aihe. Ihan mieletöntä, miten omaan parantumiseenkin voi vaikuttaa se, miten koet ja ajattelet asioita.

Minua siis kiinnostaa kokonaisuudessaan ihmisen hyvinvointi. Haluan olla koko sydämelläni ja ruumiillani mukana edistämässä ihmisten hyvinvointia. Haluan auttaa ihmisiä niin hyvin kuin vain suinkin voin itsensä parantamisessa ja terveyden ylläpidossa. Haluan opettaa ja ohjata, herättää tunteita ja ajatuksia, auttaa ihmisiä kokemaan luonnon syvin olemus. Haluan olla osa meidän ihmiskunnan heimoa, jossa tärkeintä on ihmiset.

Friday, April 12, 2013

Raakamehua ja keitoksia

Ajattelin koota tähän pari hyvää juoma/'ruoka'-kokeilua.
Olen seitsemättä päivää nestepaastolla nyt, ja olen testaillut hedelmien/kasvisten/marjojen yhdistelyjä raakamehua valmistettaessa. Lisään kaikkiin mehuihini erilaisia salaatteja, vesikrassia, herneenversoja, sitruunamelissaa, ja muita saatavilla olevia yrttejä. Mehusta ei tule välttämättä mitä ihanimman värinen, mutta sitäkin terveelisempi! Eli jätän nämä mainitsematta listassa. Tässä pari ihanan raikasta yhdistelmää:
  • Mango, luomuomena (kuorineen)
  • Porkkana, luomuomena (kuorineen), appelsiini, mansikka
  • Sitruuna, appelsiini, vadelma
  • Verigreippi, tuoreananas
  • Kiivi, luomuomena (kuorineen), appelsiini, ananas
    Tämä oli sinänsä mielenkiintoinen, että tässä tuli jäätelön jälkimaku! Erikoista - lieneekö syy hedelmävalinnat vai meiramin lisäys? Mutta hyvä oli!
Keitoksia olen tehnyt kolmeen otteeseen. Lisään niihin myös kaikkiin fiiliksen mukaan yrttejä ja salaatteja. Paaston alussa hankin makuuhuoneessa sijaitsevaan yrttitarhaani ilman myrkkyä kasvatettua meiramia, sitruunamelissaa, persiljaa, basilikaa, herneenversoja, villirukolaa, vehnänorasta, vesikrassia, timjamia, salviaa, ja salaateista tammenlehto-, kartanon-, romaine- sekä jääsalaattia. Lisään myös keitoksiin luomukasvisliemikuutioita. Tässä viiikon aikana testatut kokeilut:
  • kukkakaalia, tomaattia, vuonankaalia, valkosipulia, himalajansuolaa
  • luomuherneita, porkkanaa, luomuselleriä, valkosipulia
    (tämä oli paras!)
  • luomuherneitä, punajuurta,valkosipulia
Huomenna alan jälleen syömään. Puhdistavalla ruokavaliolla jatkuu detox.


Thursday, April 11, 2013

Paastopäivä 2: Joogafestivaali / Zen-Expo

Miten ihanaa, että sattuikin paaston alkuun tällainen tapahtuma! Facessa osui silmään, että tällainen käynnissä, joten päätin lähteä sinne toiseksi paastopäiväksi. Aloitin festaripäivän jonottamalla Detox Away!- tunnille. Ensi vuonna täytyy muistaa pitää mielessä ennakkoilmoittautuminen :) Olin onneksi niiden onnekkaiden joukossa, jotka pääsivät viimeisinä vielä mukaan. Tunnin vetäjänä oli Satu Tuomela, joka ohjasi hyvin ammattitaitoisesti tunnin. Tunti oli hikinen ja nopearytminen - eli ehkä ei ihan aloittelijalle tarkoitettu, mutta minulle oli juuri sopivan haastava. Itse tykkään mieluummin 'liian nopeatempoisesta' kuin 'liian hidastempoisesta' treenistä.

Detox-joogan jälkeen menin kuuntelemaan Miia Inkeroisen luentoa Syö itsesi terveeksi. Oli kiva saada taas vahvistusta omille elämäntavoille. Inkeroisella oli ihan samanlaisia ajatuksia ravinnosta ja lääkkeistä kuin minulla. Tärkeä informaatio luennolla: Terveys on palautettavissa. Näin se on.

Siirryin luennon jälkeen kuuntelemaan luentoa: Joogan eri keinot, mutta huomasin pian, että luento oli suunnattu ennemminkin ihmisille, joille jooga on vielä täysin vierasta, joten jatkoin matkaani seuraavaan paikkaan. Huomasin, että seuraavaksi alkaa Eeva Koistisen vetämä meditaatioharjoitus, ja suunnistin sinnepäin. Meditaatio on minulle vielä vierasta - oikeastaan ainoa kosketus meditaatioon on tullut lukiessani Elizabeth Gilbertin kirjaa Eat, Pray, Love. Syy tähän on ollut se, että olen ollut epävarma meditaation uskonnollisuudesta. Minulla nimittäin Jumala kulkee mukana aina, vaikkei sitä päällipuolin huomaisikaan. Eli olen tarkka siitä, mitä puhun meditoitaessa. Jos mantra on jollain muulla kielellä, haluan tietää tarkkaan, mitä kyseinen mantra tarkoittaa, ja haluan myös tietää mantran 'historian', eli kenen suusta, ketä ajatellen. Minulle meditoiminen tarkoittaa hyvinvoinnin parantamista, mielen puhdistamista, itsensä ymmärtämisen syventämistä - en koe meditoinnin olevan uskontoasia. Toki sitä voidaan myös käyttää uskonnollisuuden välineenä, ja palaankin tähän asiaan vielä kohta.

Tosiaan, yritin päästä kokeilemaan meditoimista, mutta tunti oli jo täynnä, joten lähdin jonottamaan Jutta Nialan vetämälle Vijñāna Jooga- tunnille, johon iloikseni mahduin mukaan. Tämä oli mukavan tempoinen tunti. Tuntui kuin asanoita olisi käyty läpi kuin rauhallista diasarjaa. Tässä joogassa erityistä oli lopuksi tehtävä pieni meditaatiotuokio, jossa siis koin ensi kertaa meditoimisen. Aloitus tapahtui siten, että ohjaaja pyysi meitä joko istuma- tai selinmakuuasentoon ja sulkemaan silmämme. Hengitystä pyydettiin muuttamaan tietoisesta syvähengityksestä luonnolliseen omaan rytmiin. Tämän jälkeen ohjaaja soitti kolmesti pientä perkussiosoitinta, manjiraa, ja hiljennyimme meditoimiseen. En muista tarkalleen ohjausta - kenties sitä ei ohjattukaan, mutta muistan yrittäneeni tyhjentää mieleni kaikesta. Ja kuten Gilbertin kirjassa kävikin ilmi - paljon helpommin sanottu kuin tehty. Se oli jännä kokemus. Ajatukset tulivat jatkuvasti hipsien esiin, ja sitten tajutessani tämän ikään kuin pyyhkäisin ne sivuun. Ihan kuten olisin pöytää pyyhkäissyt. Hauskaa. Voi olla, ettei olisikaan niin hauskaa enää, jos istuisin siinä puoli tuntia pyyhkimässä ajatuksiani - saatika sitten, jos kyse olisikin tunneista.. Tämä kyseinen meditointituokio kesti alle viisi minuuttia. Hiljentymisemme päättyi taas manjiran heleisiin ääniin, ja siihen lopetimme Vijñāna Jooga- tunnin.

Tämän jälkeen olikin sitten taas luennon aika. Menin kuuntelemaan Laura Janger-Laition ja Keiju Vihreäsalon luentoa intuitiosta. Intuitio on aina kiehtonut minua, ja oli mielenkiintoista kuulla muiden mielipiteitä aiheesta. Muistiinpanoistani lukiessani tärkeimmät nootit: Kuuntele sydäntäsi. Sisäinen välitön tieto, tuntemus. Oman mielen historian hiljentäminen. Läsnäolo tässä ja nyt. Oli jännä nähdä kaksi täysin erilaista esiintyjää lavalla: toinen arka 'pakosta lavalla' ja toinen, joka nauttii lavalla olemisesta. Hyvällä asialla liikenteessä ovat.

Päivän viimeisenä luentona oli Timo Huotarin luento Kristillinen meditaatio. Kuten mainitsin aiemmin, minulle meditointi on itsensä eheyttämistä eikä uskon asia. Meditointia voi kuitenkin myös käyttää välineenä edistää uskon asioita. Ja tässä oli hyvä esimerkki. Huotari on puhujana vielä keskeneräinen, mutta minulle olikin pääpointtina tulla kuuntelemaan, mitä tällainen meditaatio on. Mantrana oli arameankielinen maranâ thâ ( מרנא תא ), joka tarkoittaa 'Tule Herra', ja meditoitaessa oli tarkoitus toistaa mantraa rauhalliseen tahtiin, tyhjentää mieli ajatuksista ja antautua hetkeen. Luennon jälkeen eräs nainen yleisöstä pyysi, josko voisimme kokeilla, minkälaista tämä on. Pienen häkeltymisen jälkeen Huotari mukautui ajatukseen, sillä hänen luentonsa oli päivän viimeinen luento eikä ollut ketään odottamassa vuoroaan. Hän valmistautui ohjaamaan meitä, kun otimme itsellemme mukavat istuma-asennot. Olin iloinen siitä, että sain sittenkin kokeilla tänään meditoimista ryhmässä. Suljimme silmät, ja ohjaus alkoi. Syventyessäni taas tyhjentämään mieltäni, käytin samaa taktiikkaa kuin Vijñāna Joogassa: pyyhkäisin mieleen tulleet ajatukset sivuun. Samalla toisin rauhalliseen tahtiin 4-tavuista mantraa. Meditoitaessani jonkin aikaa koin jotain, mutta vain pienen hetken. Tuntui kuin olisin vaipunut johonkin transsimaiseen tilaan - valoisaan tilaan - ja samalla tunsin olevani - miten sanoisin - oikealla taajuudella. Ja samassa se oli ohi. Se oli outoa. Ihanaa. Tunsin syvää rakkautta. Ja aitoa rauhaa. Sen pilkahduksen jälkeen, en päässyt toista kertaa siihen tilaan, mutta olipa hieno ensimmäinen kokemus kristillisestä meditaatiosta. 15 minuutin jälkeen mp3-soittimesta soi heleä ääni päättäen meditaation.

Upea päätös ihanalla päivälle <3

Monday, April 8, 2013

Paaston aloitus

Ensimmäinen paastopäivä meni jo tottumuksestakin helposti. 'Ruoaksi' keitin kattilassa puolisentoista tuntia kukkakaalia, tomaattia, vuonankaalia, valkosipulia, ja lisäsin keitokseen kaksi luomukasvisliemikuutiota ja himalajansuolaa. Kaipasin keitokseen ananaksen makeutta, mutta koska sitä ei kaapista löytynyt, niin menin sitten näillä. Tein keitosta sen verran, että riittää ensimmäisille päiville. Otin kuvankin, lisään myöhemmin :)

Raakamehua juon vähintään kerran päivässä, riippuen siitä, olenko töissä päivisin vai en. En viitsi raahata päivittäin töihin painavaa mehustinta, joten jätän mehutuokion suosiolla illemmaksi. Kiva esimerkiksi ruokaliemen jälkeen, mutta usein ruokaliemi täyttää vatsan niin paljon, ettei millään jaksa 'jälkiruokaa'. Niin siis - teille, jotka ihmettelette, miksen tee mehua aamulla ja ota mukaan - raakamehun säilyvyys on huono, joten tuoreena on suositeltavaa juoda, jolloin se on vitamiini- ja antioksidanttirikkainta. Lisäksi mehustimella valmistettaessa pintaan kertyy nopeasti sakkaa, josta en henkilökohtaisesti välitä.

Ruokakeitoksen ja raakamehun lisäksi juon paastoni aikana vettä, paastoa tukevia yrttiteitä ja detox-juomaa. Tärkeintä on stimuloida kehon puhdistuksen kannalta tärkeitä elimiä, kuten maksaa ja munuaisia. Kehossa syntyvät paastonaikaiset ketoaineet lisäävät rasitusta kehossa, ja pahimmassa tapauksessa saattavat olla myös hengenvaarallisia, joten on oltava tarkkana kehon lähettäessä signaaleja voinnistaan. Käytän yrttiteen lisäksi A. Vogelin Cynaraa - artisokanlehtiuutetta - stimuloimaan maksan toimintaa ja tehostamaan ruoansulatusta. Superfoodit ovat myös erinomaisia detox- paastoon. Itse käytän esimerkiksi spirulinaa, ohranorasta ja macajauhetta.

Sellanen maininta vielä sellaisille, jotka suunnittelevat paastoavansa. Nykyään käytetään ihan kamalasti torjuntamyrkkyä ruoissa, eli jos käytät luomun sijasta 'normi'hedelmiä ja -vihanneksia, muistakaa pestä huolella ne - ihan saippualla (mielellään luomu) ja vaikkapa harjalla. Tiedän ihmisiä, jotka pesevät jopa ihan Fairillakin, koska tietävät torjuntamyrkkyjen vaikutuksista. Löysin mielenkiintoisen artikkelin torjuntamyrkystä ja geenimanipulaatiossa tässä samalla osoitteesta http://www.terveydenjuuri.fi/Monsanto.pdf - vaikuttaa ihan lukemisen arvoiselta, kuten myös yleisesti tuo kyseinen sivusto. Mutta niin - eli tosiaan kannattaa muistaa pestä, jos ette kuori kyseistä hedelmää tai vihannesta. Luomu olisi tietysti paras, koska ei tarvitse hinkata puhtaaksi, ja kuorethan kannattaa syödä, jos ei myrkyn vaaraa, sillä niissä on myös paljon hyviä aineita.

Ja lopuksi, yksi parhaimmista juomavaihtoehtosta on sellainen, jossa on mukana paljon lehtivihreää. Tässä eräs mielenkiintoinen artikkeli: http://www.elavaravinto.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=183:lehtivihreae-parantaa-elaevaen-ravinnon-ystaevae-32010&catid=62:elaevaen-ravinnon-ystaevae-lehtiartikkelit&Itemid=69

Iloa paastoon!


Saturday, April 6, 2013

DETOXIN AIKA

Paastoan normaalisti aina uuden vuoden ensimmäisillä viikoilla. Mielestäni se on paras aika, koska jouluviikolla on tapana, ainakin meillä, nauttia ihanasta ruoasta ja viinistä mitä parhaimmassa seurassa, ja tietysti myös herkutella kaiken maailman sokeripitoisilla hyvyyksillä. Lisäksi Uuden Vuoden aattona tulee aina otettua reilu annos alkoholia. Ei siis mikään ihme, että kroppa on niin tukossa ja turvoksissa loman jälkeen, ja tuntuu kamalalta palata töihin. Tämä on mahtava aika puhdistaa kehonsa kertyneistä myrkyistä ja alkaa uusi vuosi raikkaasti ja puhtaalta pöydältä.

Tänä vuonna venytin aloitusta kevääseen, joilloin tuntuu myös hyvin luonnolliselta puhdistautua. Talvi on takanapäin ja olemme siirtymässä kesää kohti - uusi alku taas. Linnut ovat alkaneet herättämään uuteen aamuun, aurinko paistaa kirkkaana ja lämpimänä, ihmiset ovat alkaneet heräämään talviunesta ja heitä näkyy enemmän ja enemmän lenkkeilemässä ja nauttimassa ulkoilmasta. Kevät on ihanaa aikaa! Huomaan kuitenkin, että kroppani on tukossa.

Olen hyvin harvoin kipeänä ja syy on hyvin yksinkertainen. Tiedän, miten ennaltaehkäisy tehdään. Rutiinit aloitetaan tekemään heti, jos olo tuntuu pienestikään siltä, että olisi flunssa yrittämässä iskeä. Kuitenkin, ollessani vuoristovaelluksella maaliskuussa, sain inhottavan yskän, ja se on nyt kestänyt kolmisen viikkoa. Pientä kuumetta (puolisen astetta) on aina välillä ollut, muttei mitään muita oireita kuitenkaan ja keuhkot kuulemma ihan normikuuloiset, joten päätin olla sen enempää välittämättä yskästä. Aloin kuitenkin seuraamaan, milloin pahimmat yskät tulivat, sillä minulla on taipumus saada refluksioireita, jotka voisivat hoitamattomana aiheuttaa tämäntyyppistä oireilua. Ja niinhän se onkin juuri tätä. Pahimmat oireet tulivat, kun söin tai join jotakin. Paasto oli siis todella tarpeen juuri nyt.

Minulla on tapana lukea paasto- ja hyvinvointiin tähtääviä kirjoja paaston aikana. Tällä kertaa vuorossa on äitini vanha kirja: H.Lütznerin kirjoittama Virkistävä paasto vuodelta 1977. Siinä tuli eilen vastaan hauska neuvo: " Harjaa itseäsi alastomana avonaisen ikkunan edessä.." - I don't think so ;)

Yksi lempikirjoistani paaston aikana on Sarah Brewerin Uusi Puhdas Elämä - suosittelen. Siinä käydään läpi detoksifikaation hyötyjä ja tapoja, ja neuvotaan, miten voidaan ottaa detoksifikaatio elämäntavaksi.

Paastoan säännöllisesti pari kertaa vuodessa, ja olen kokeillut erilaisia mehupaastoja. Vesipaasto on vielä kokeilematta, mutta ehkä sekin vielä tulee joskus kokeiltua. Nyt on vuorossa paasto, jossa juon myös MethodDraine Detoxia. Tuote on kyllä tuttu, mutten ole kokeillut sitä paaston aikana, joten täytyy hieman olla tarkkana, miten kyseinen tuote vaikuttaa paaston aikana usein esiintyvään ketoosiin. Maksa on kovilla ketoosin aikana, ja täytyy muistaa juoda maksaa ja munuaisia stimuloivaa yrttiteetä ja -uutteita.

Pidin eilen puhdistavan ruokavalion päivän. Toissapäivänä join vielä kupillisen kahvia, ja lihaa sitä edellisenä päivänä, joten tällä kertaa aloitus on hiukan liian aikaisin. Hyvä olisi jättää punainen liha pois viikkoa ennen ja kala nelisen päivää ennen. Myös sokeri, kofeiinipitoiset juomat, alkoholi ja lääkkeet kannattaa jättää ajoissa pois, jottei paaston ensimmäiset päivät olisi vaikeita. Esimerkiksi punainen liha sulaa huonosti ja saattaa viipyä suolistossa useita päiviä. Puhdistavaa ruokavaliota suosittelen vähintään pari päivää ennen paaston alkua. Paaston pituudesta riippuu, kuinka rauhallisesti aloitetaan syöminen. Mitä pitempi paasto, sen rauhallisempi paluu arkeen. Eräs ystäväni esimerkiksi sanoi olevansa paaston jälkeen puhdistavalla ruokavaliolla yhtä kauan kuin on ollut paastossa, eli jos hän paastoaa viikon, niin kevyellä linjalla sen jälkeen viikon. Itse suosin yleensä tapaa, jossa paluuaika on puolet paaston kestosta. Tällöin siis ollessani 8 päivän paastossa, käytän 4 päivää palautumiseen. Tällä kertaa päätin olla asettamatta takarajaa. Aion olla nestepaastolla, niin kauan kuin huvittaa :) Tähän asti olen aina määritellyt ajan, jolloin 'saan taas syödä', mutta ehkä olisikin parempi kokeilla raamatusta tuttua tapaa valita kesto: "hänen vihdoin tuli nälkä". Olisin siis paastolla niin kauan kuin kroppa kertoo paastotarpeen loppuneen. Se jää nähtäväksi. Tästä se jokatapauksessa nyt lähtee taas.